This post was originally published on this site

VOORBESCHOUWING AFC ’34 – TER LEEDE

Zaterdag 2maart 2024 15.00 uur

Scheidsrechter Teun van der Velden (Enschede)

PITTIGE OPDRACHT VOOR TER LEEDE IN ALKMAAR

“Bij Alkmaar begint de victorie!” In oktober 1573 werd het Spaanse beleg rond Alkmaar opgeheven en was winst voor de opstandige Hollandse Gewesten op de Spanjaarden van de Hertog van Alva een feit. Maar voor wie zal de haan zaterdag victorie kraaien in ronde 21, de eerste wedstrijd van de derde periode in de vierde divisie A, voor geel-blauw of roodgeel, de nummer vier of de nummer zes van de ranglijst?

Het wordt voor Ter Leede een echte testcase. De recente overwinningen op ARC (0-2) en Alphense Boys (6-0) zijn bemoedigend, dat waren ze in september 2023 ook, maar het optimisme toen werd door het bezoekende AFC ’34 op de dertigste van de herfstmaand op de Roodemolen vakkundig de bodem ingeslagen. Ter Leede kwam door Carlito Fermina nog wel met 1-0 voor, maar daarna nam het jonge, fitte en snelle team van de coaches Job Dragtsma en Thomas Bart de touwtjes stevig in handen en waren het vooral de aanvallers Ties Gies en Guillaume Rijssel die Ter Leede vloerden. De eerste als aangever (maar hij scoorde ook de vierde goal) van Guillaume Rijssel die met een zuivere hattrick in een ruim kwartier zorgde voor de 1-3 ruststand, terwijl Daliel Afouzar in de 87e minuut voor de 1-5 eindstand zorgde. Guillaume, Frans voor Willem, de Oranje die eertijds zegevierde.

En AFC ’34 ging na deze derde achtereenvolgende uitoverwinning (eerder tegen BOL met 1-3 en Purmerend met 1-2) door en eindigde de eerste periode met een knappe 2-1 winst op Ajax en een tweede plaats achter HBC met 21 punten.

In de tweede periode behaalde het uit acht partijen veertien punten, het heeft de thuiswedstrijden tegen Hollandia en Hoogland (gepland op 10 maart) als inhaalwedstrijden nog te goed, en neemt in die periode de achtste plaats in.

Zeer opmerkelijk is het dat AFC ’34 zijn meeste punten uit heeft behaald. In de tien uitwedstrijden heeft het maar twee keer verloren (met 2-0 van Jos/Watergraafsmeer en met 3-1 van Huizen) en maar liefst achtmaal gewonnen en met 24 uit tien mag het zich de kampioen op verplaatsing noemen. Thuis won het in de eerste periode driemaal, in de drie wedstrijden thuis in de tweede periode werd verloren van Swift en tweemaal gelijkgespeeld met 1-1, tegen BOL en veertien dagen geleden tegen Purmersteijn.

Topscorer van het team is de al genoemde Guillaume Rijssel met 10, gevolgd door Ties Glas en Margel Muzo met zes en Huib Sprenkeling met vijf treffers. Aan Ter Leede de taak om deze snelle spelers van scoren af te houden en dat zal moeilijk worden, maar de ploeg draait beter en er is meer balans in het team.

Nog even iets over AFC ’34. In 1934 werd de Alkmaarse Football Club opgericht, in 1940 werd dat RK AFC en in 1969 kreeg het zijn huidige naam.

AFC ’34 kwam al in 1996 in de zondag hoofdklasse A, toen dus getraind door de huidige coach Dragtsma, degradeerde eruit in 2004 onder trainer Alex Pastoor, keerde onder Jaap Schilder in 2010 weer voor twee jaar terug, maar bivakkeerde tot 2023 in de eerste klasse A. Het werd afgelopen jaar in die klasse tweede achter kampioen HBC en bereikte via de nacompetitie de vierde divisie.

Bekende oud-spelers van AFC ’34 zijn overigens Phillip Cocu, Tim en Yuri Cornelissen en Haris Medunjanin.

Terug naar het heden.

Coach Job Dragtsma  zal in zijn zesde en (voorlopig?) laatste jaar als hoofdcoach van AFC ’34, nadat hij vanaf 1996 – 2001 ook al hoofdcoach was, zo hoog mogelijk willen eindigen. Met twee wedstrijden en zeven punten minder dan koploper Ajax is er nog van alles mogelijk en hij zal zeker proberen met een prijs, een (periode)kampioenschap, het team over te dragen aan zijn assistent-coach Thomas Bart die, geheel door de vereniging opgeleid, het volgend jaar van hem zal overnemen.

Scheidsrechter is deze middag Teun van der Velden uit Enschede. Hij leidde eerder onze openingswedstrijd uit tegen Huizen (2-1). Zijn assistenten zijn Damian Sangers en Thijmen Schimmel.

Kom naar Alkmaar om uw club aan te moedigen!

Wij wensen u een sportieve middag toe.