This post was originally published on this site

VOORBESCHOUWING RKSV HBC – VV TER LEEDE

Zaterdag 25 mei 2024 18.00 uur

Scheidsrechter: M.M.G.A. Pijnenburg (Udenhout)

TER LEEDE UIT NAAR HEEMSTEDE

Toen Ter Leede vorig jaar 9 december HBC op de Roodemolen ontving waren de Heemstedenaren met de eerste periodetitel op zak de trotse koploper en hadden ze in die eerste periode slechts verloren van JOS/Watergraafsmeer (thuis met 3-4). In de tweede periode ging het minder met 17 punten en een vijfde plek en in de derde periode staat de ploeg met slechts acht uit negen zelfs op de laatste plaats.

Dat is voor Ter Leede niet zo gunstig, want de ploeg van succescoach Jasper Ketting zal toch met een positieve afsluiting de nacompetitie in willen gaan. Nu werd er thuis alleen op 12 mei van Hollandia gewonnen, zij het ruim met 4-0. De laatste uitwedstrijd vorige week ging met 3-2 tegen BOL verloren nadat de ploeg met tien man, wegens de rode kaart van doelman Jort Voorham, nog terugkwam van een 3-0 achterstand.

Behalve de sportieve eer, het goede gevoel en een mogelijke revanche voor de 2-0 nederlaag op de Roodemolen, staat er voor HBC niets meer op het spel. Bij winst of verlies, de vijfde plek is verzekerd. Ook Ter Leede blijft met minimaal de achtste plek nog in het linkerrijtje, want al kan Hoogland op punten gelijk komen met Ter Leede als het uit wint van JOS/Watergraafsmeer, hun doelsaldo blijft altijd minder (Ter Leede plus 17, Hoogland plus 6), maar aangezien JOS/Watergraafsmeer nog belang heeft bij een eventuele derde plek in de algemene rangschikking zal het Hoogland niets cadeau willen doen.

Omdat het de uitwedstrijd betreft, is het misschien aardig om nog even in te gaan op de vereniging HBC. In de voorbeschouwing op onze thuiswedstrijd ertegen gaf ik al enige informatie en die geef ik met enige aanvulling nog even weer om het geheugen op te frissen.

HBC heet voluit de Rooms Katholieke Sport Vereniging Heemstede-Berkenrode en werd opgericht op 29 oktober 1902. En de herkomst van die beide namen is interessant.

Eerst Berkenrode:

Op vijf december 1284 “In Sente Niclaisavond “ beleende graaf Floris V het slot Berckenrode aan zijn Cnape Jan van Haarlem. Later kwam het kasteel in handen van de vermogende Gerrit van Berckenrode, in 1573 werd het deels verwoest, in 1747 brandde het af toen het ter gelegenheid van de benoeming van erfstadhouder Prins Willem IV te uitbundig was verlicht met kaarsen en vetpotjes en werd het herbouwd als de heerlijkheid Berkenrode. Veertig jaar was Berkenrode een zelfstandige gemeente, maar in 1857 werd het opgenomen in de gemeente Heemstede.

Aardig is het ook dat de Heerlijkheid Berkenrode vanaf 1932 enige jaren werd bewoond door de familie Bomans. De spoorstudent Godfried Bomans schreef er zijn ‘Sprookjes’ en de ‘Memoires of gedenkschriften van Minister Pieter Bas’, gemodelleerd naar de ervaringen van zijn vader als minister, die daar trouwens niet blij mee was.

In Heemstede woonden overigens ook Harry Mulisch en in de negentiende eeuw Nicolaas Beets of Hildebrand, de schrijver van de Camera Obscura.

Terug naar de voetbalclub HBC.

De prestaties van HBC onder trainer Ketting zijn indrukwekkend. Bij zijn aantreden in 2018 was het team nog een derdeklasser, hij werd direct kampioen, daarna volgden drie jaren in de tweede klasse en vervolgens twee kampioenschappen op rij in 2C in 2022 en in 1A in het afgelopen competitiejaar met maar liefst elf punten voorsprong op de nummer twee AFC ’34 (61 om 50 punten).

In hun eerste jaar in de vierde divisie heeft de ploeg nu meteen het eerste periodekampioenschap in de vierde divisie binnen en mogen de Heemstedenaren in de nacompetitie opgaan voor het een plek in de derde divisie.

Bijzonder en dat hebben ze voor een niet gering aandeel te danken aan hun topscorer Arno Dijkstra, vier jaar geleden overgekomen van FC Rijnvogels, die met zijn 27 treffers de nummer twee, onze Carlito Fermina met negen goals overtreft al is dat bij hem uit minder wedstrijden.

De nummer twee bij HBC is de vorig jaar van FC Lisse overgekomen Lorenzo de la Rosa met negen goals en dan Jesse van Loon en Zeno van Ooijen met zes.

Voor Ter Leede is het voor de staf en verschillende spelers een uit/afzwaaiwedstrijd, al is het afwachten wie er allemaal in het veld verschijnen. De wedstrijd wordt geleid door Marijn Pijnenburg uit het Noord-Brabantse Udenhout met als zijn assistenten Laurent Sapin en Barry Kaaij.

Ter Leede kan, in welke samenstelling dan ook, ontspannen naar deze avondwedstrijd toeleven. Dat geldt niet voor veel andere partijen voor wie promotie of degradatie of nacompetitie op het spel staat.

Hoe dan ook, ik wens iedereen die naar Sportpark De Toekomst in Heemstede afreist een sportieve namiddag toe!