This post was originally published on this site

VOORBESCHOUWING JOS/WATERGRAAFSMEER – TER LEEDE

Zaterdag 23 maart 2024 15.00 uur

Scheidsrechter Daniël Drost (Tilburg)

TER LEEDE OP BEZOEK BIJ DE JEUGD ORGANISATIE SPORTCLUB WATERGRAAFSMEER

Zaterdag reist de nummer zes van de vierde divisie A naar Sportpark Drieburg voor competitieronde 23, de wedstrijd tegen de nummer vijf, JOS/Watergraafsmeer. Tussen die beide gaapt wel een kloof van zeven punten (38 om 31), dus zelfs als Ter Leede net als op de Roodemolen weet te winnen –  het werd in oktober 3-1 door twee treffers van Carlito Fermina en één van Marc de Kruijs  –  blijft het verschil ruim, al heeft Ter Leede nog de inhaalwedstrijd tegen BOL te goed, die op Tweede Paasdag wordt gespeeld.

Maar uitwinst zal best moeilijk worden, want de mannen van coach Cor ten Bosch zijn de derde periode slecht begonnen door op twee maart thuis verrassend met 3-4 te verliezen van ARC en veertien dagen later, minder onverwacht, met 3-0 uit van het sterke AFC ’34, waar het overigens thuis in oktober nog met 2-0 van had gewonnen. Het wordt dus hard nodig voor JOS WGM om weer punten te pakken. Tussendoor werd op negen maart overigens nog wel uit met 1-4 gewonnen van Wilhelmina Vooruit HEDW zodat de tweede periode werd afgesloten met een derde plaats met 19 uit 10. Maar, als Ter Leede de uitwedstrijd tegen BOL op 1 april weet te winnen, komt het ook op 19 punten en springt het van de zesde plaats over HBC, Purmersteijn en op doelsaldo ook over JOS/WGM naar de derde plaats. Dat is wel iets om voor te strijden op de dag dat Den Briel door de Geuzen werd ingenomen!

JOS/WGM is in deze competitie een toonbeeld van evenwichtigheid, want de eerste periode sloot het ook af met 19 punten en een doelsaldo van plus zeven (18-11), net als de tweede periode (21-14). Topscorer met negen goals is linksbuiten Jurre van Duyn (overgekomen van de Zouaven), die andere linksbuiten Richie Owusu-Ansah (ex-RKVV DEM) met zeven, middenvelder Boris Santen met zes, en aanvaller Luciandro Andeloe  (ex-Hercules) en rechtsbuiten Martin Campbell (ex- Odin ’59) met vijf en rechtsback Derre Kwee met drie treffers. Centrumspits en international van Aruba Ayrton Dol heeft in de competitie tweemaal gescoord, maar in de beker veel meer.

JOS/Watergraafsmeer is een club met historie. De Jeugd Organisatie Sportclub heeft als oprichtingsdatum zeven februari 1920 en was in de jaren zestig de onofficiële opleidingsclub voor Ajax. Hille van Keulen bracht JOS van de derde naar de eerste klasse waarna Rinus Michels het van 1960-1964 van hem overnam en met JOS kampioen werd.

Hierna fuseerde het in 1995 met Watergraafsmeer dat zelf ontstond door een zestal samenvoegingen onder andere met T.I.W (Trainen Is Winnen met als sponsor slagerij Prinsen in de Uiterwaardenstraat) en Amstel. Bekende spelers zijn Fred Grim, Genaro Snijders en Ruud Suurendonk. Ook oud-Ter Leedespeler Thierry van der Kooy heeft een verleden bij JOS Wgm. De ploeg speelt op Sportpark Drieburg. Het heeft ook nog een zaterdagteam dat uitkomt in de vierde klasse.

.Het zondagteam van JOS Wgm werkte zich in 2000 op van de derde naar de eerste klasse in 2010, na een jaar hoofdklasse moest het terug naar de eerste klasse, maar speelt vanaf 2015 in de hoofdklasse, kwam in 2020 via de nacompetitie in de derde divisie, eindigde in het afgelopen jaar op de vijftiende plek. Dus, de nacompetitie en daarin kon het nog wel winnen van HBS, maar niet van Kampong en Baronie en dat betekende degradatie naar de vierde divisie.

De naam Watergraafsmeer komt overigens van de droogmakerij ontstaan in 1629, oorspronkelijk eigenlijk Watergraftsmeer  (van Graft = Gracht) en dat was tot 1921 een zelfstandige landelijke gemeente waar veel gefortuneerde Amsterdammers hun buitenhuizen bouwden. Er is er nog maar één over, Frankendael. Later werd er het beroemde Betondorp gebouwd, waar zowel Johan Cruijff als de schrijvers Gerard en Karel van het Reve geboren en getogen zijn.

Terug naar het heden. Scheidend coach Cor ten Bosch – de 72-jarige icoon wordt na zes jaar trainerschap opgevolgd door Richard Plug  – en zijn eveneens vertrekkende assistent-coach Richard Pel zullen er alles aan willen doen om JOS/WGM zo hoog mogelijk te doen eindigen, wie weet met een (vervangende) periodetitel om nog kans te maken op een terugkeer in de derde divisie. Dat moet dan wel de derde worden, want de tweede is voor Ajax met 22 uit 10, of als Ajax kampioen wordt, Huizen met dezelfde cijfers, maar een minder doelsaldo. Theoretisch is er misschien nog een kansje op de tweede als Huizen de derde periode binnenhaalt.

De wedstrijd wordt geleid door scheidsrechter Daniël Drost uit Tilburg. Zijn assistenten zijn Hessel Soldaat en Marvin Brink.

Kom naar de Watergraafsmeer om Ter Leede aan te moedigen, want …….

Hoe het ook zij, het wordt op Sportpark Drieburg een spannende partij!