This post was originally published on this site

VOORBESCHOUWING SV URK – TER LEEDE

Zaterdag 1 april 2023 15.00 uur

Scheidsrechter Haico Michielsen (Chaam)

NUMMER VIJFTIEN TER LEEDE NEEMT HET OP TEGEN NUMMER VEERTIEN URK

Toen  Urk op acht oktober jongstleden speelde tegen Ter Leede op de Roodemolen hadden we dezelfde rangschikking als nu met dit verschil dat de ploegen in punten gelijkstonden, maar het doelsaldo in het voordeel van de Urkers was. Nu is het doelsaldo van Ter Leede wel beter (44 om 51 tegen 44 om 61 voor Urk), maar door de mooie 1-2 uitwinst op Staphorst en het 1-1 gelijkspel van Ter Leede tegen Sparta Nijkerk staat SVU met 29 punten twee punten voor op Ter Leede.

Met het 3-3 gelijkspel tegen Volendam is interim-trainer Henny Spijkerman na twee wedstrijden onder zijn leiding nog ongeslagen. Vanaf 7 maart is hij als opvolger van de naar IJsselmeervogels vertrokken Gert Jan Karsten verantwoordelijk voor de resultaten. Spijkerman is voor SV Urk geen onbekende, want in 1996/1997 was hij ook hoofdtrainer op Sportpark “De Vormt” waarna hij als trainer/assistent-trainer van verschillende BVO’s (FC Zwolle, Haarlem, Ajax, FC Groningen, Heerenveen) na ruim 25 jaar dus terug is in Urk.

Die eerste onderlinge competitiewedstrijd nog onder trainer Karsten werd op de Roodemolen met 3-0 gewonnen door de thuisploeg. Dat is een ruime uitslag, maar hij was ook zeer geflatteerd, want Ter Leede overleefde talloze corners en twee penalty’s. De eerste dook Mark de Vries uit de rechterhoek, de tweede ging huizenhoog over. Zo bleef de 1-0 door Dirk Hoekstra in de vijfde minuut heel lang een benauwde en zeer bedreigde voorsprong, die pas in de 88e minuut door een snelle reactie van Melvin van Stijn vergroot werd en in de extra tijd door een mooie actie en hard schot van Marc de Kruijs in 3-0 zijn eindstand kreeg. Het was de eerste keer dat Roodgeel de nul hield en dat mocht een wonder heten.

Door die zesde achtereenvolgende nederlaag zakte Urk naar de vijftiende plek terwijl het toch zo uitstekend gestart was met drie overwinningen en een gelijkspel, waardoor de promovendus vier weken lang de ranglijst aanvoerde. In de tweede periode boekte Urk vier overwinningen, eindigde daarmee met een punt meer (12) net boven Ter Leede en door vier uit drie staat het in de derde periode op de elfde plek.

Urk wil op het eigen Sportpark “De Vormt” natuurlijk graag revanche nemen op Ter Leede en het daardoor op vijf punten zetten, Ter Leede heeft de punten ook keihard nodig om van die vijftiende en p/d-plek af te komen. Van gelijke spelen houden de Urkers overigens niet, dat is alleen tegen ACV uit (1-1) en thuis tegen Volendam (3-3) gebeurd, het is negenmaal winst tegen vijftien keer verlies geworden.

Scoren kunnen de Urkers ook behoorlijk, ze hebben 41 maal het net gevonden. Aanvaller Lucas Schraal is met acht treffers de topscorer, gevolgd door rechtsbuiten Hessel Snoek met zeven en middenvelders Lucas Nagel en Lucas Tol met vijf goals. Aanvaller Klaas Romkes heeft viermaal gescoord.

Nog even een blik op de historie van SV Urk.

De sportvereniging op het voormalige eiland Urk is een roemruchte club die in 1940 ontstond uit het samengaan van de voetbalverenigingen U.S.V. en S.G.O en nu na Almere City FC het hoogst spelend voetbalteam van de provincie Flevoland is.

In 1996 promoveerde Urk als kampioen van de eerste klasse naar de nieuwe hoofdklasse en verbleef daar tien jaar achtereen met als hoogtepunt het kampioenschap in hoofdklasse C met maar liefst 65 punten uit 26 wedstrijden en 85 doelpunten, nog steeds een hoofdklasserecord om daarna de strijd om de algehele zaterdagtitel te verliezen van Katwijk. In 2007 volgde een degradatie en in 2011 weer een kampioenschap om na een zevental hoofdklassejaren het afgelopen jaar door het kampioenschap in de hoofdklasse B te promoveren naar de derde divisie.

Thuis speelt Urk in het blauwwitte tenue.

Voor beide ploegen staat er zaterdagmiddag heel veel op het spel, dus het zal spannend worden. De wedstrijd wordt geleid door Haico Michielsen uit het Brabantse Chaam. Hij floot dit seizoen vier wedstrijden in de derde divisie, onder andere ook Urk – GVVV (2-3) op 12 november. Zijn assistenten zijn Lars Faber en Maarten Bolwerk.

Kom naar Urk om Ter Leede aan te moedigen! Ze hebben het hard nodig.