This post was originally published on this site

VOORBESCHOUWING TER LEEDE – AJAX AFC (AMATEURS)

Zaterdag 18 mei 2024 17.00 uur

Scheidsrechter R.G.C.M. Schul (Leidschendam)

TER LEEDE VOOR DE NEGENDE MAAL IN DIT MILLENNIUM THUIS TEGEN AJAX

De laatste keer was op twee april 2022. Ter Leede was door de benutte penalty van Carlos Opoku al in de twaalfde minuut op achterstand gekomen, maar Mike van den Steenhoven maakte al een kwartier later gelijk en die stand bleef tot de reguliere tijd staan, maar toen wist het team van Steef Roodakkers toch in de extra tijd nog met 2-1 te winnen door de wreeftrap van Melvin van Stijn die daarmee doelman Ruben Zandwijken volledig verraste.

In de gewone competitie wist Ter Leede van de zeven thuiswedstrijden er drie te winnen en tweemaal gelijk te spelen met als doelsaldo nul: zes voor en zes tegen. Veel werd er dus niet gescoord op de Roodemolen en dat is deze competitie wel anders, want beide ploegen scoren er nu lustig op los, Ter Leede 71 keer (36 thuis) en Ajax 64 maal (40 thuis).

De 2-0 winstpartij thuis op 2 juni 2018 mag ik overigens ook niet vergeten te noemen. Dat werd een zege met een bittere nasmaak. Onder Henk Wisman had Roodgeel de nacompetitie behaald, in de uitwedstrijd op De Toekomst werd met 2-0 verloren in de beruchte donder-en-bliksempartij, dus moesten penalty’s beslissen wie er doorging. Na een 2-1 voorsprong verloor Ter Leede uiteindelijk met 4-3 en moest een jaar wachten op promotie.

We duiken nog iets verder in het verleden.

De amateurtak van Ajax startte in 1989 in de vierde klasse, was na drie kampioenschappen en één tweede plek in 1993 eersteklasser, vertoefde daar tot 2003, werd kampioen en hoofdklasser tot 2009, degradeerde in dat jaar, keerde in 2012 erin terug, waarna het in 2014 als tweede via de nacompetitie in de Topklasse kwam, net als Ter Leede voor slechts één jaar om in 2018 via de nacompetitie toch in de Derde divisie terecht te komen omdat Jong FC Volendam stopte en er in de verliezerronde nog één plaats te vergeven was en daarin slaagde lucky Ajax door Capelle te verslaan.

Hierna bivakkeerde het vier jaar in de derde divisie om daar het afgelopen seizoen als  zeventiende uit te degraderen en nu probeert trainer Sander Middelbeek in zijn derde trainingsjaar van de Ajax amateurs het verloren terrein terug te winnen.

En dat kan nog steeds al wordt directe promotie moeilijk. Heel lang heeft de ploeg bovenaan gestaan, maar nu staat Ajax met nog twee wedstrijden te spelen vier punten achter op koploper Huizen en dat komt door de mindere derde periode. In de eerste behaalde het met 20 punten een derde plek, de tweede werd gewonnen met 22 punten, maar drie verliespartijen thuis op De Toekomst tegen achtereenvolgens Purmersteijn (1-3), AFC ’34 (1-2) en op vier mei de verbazingwekkende 2-3 nederlaag van het DHSC van oud-Ajacied Wesley Sneijder deed het team van Middelbeek een plaats zakken.

Vorige week wist een gehandicapt Ajax, zonder bijvoorbeeld topscorer Jordi Bitter, na een achterstand toch nog met 1-3 uit tegen SJC te winnen en doordat DHSC zijn derde opeenvolgende winst boekte, werd het verliezende Huizen nog geen kampioen. Het had kennelijk de in de penalty’s verloren bekerwedstrijd op 9 mei tegen Kolping nog in de benen.

Nog even de topscorers van Ajax: Jordi Bitter en Kenneth Misa Danso hebben beiden twaalf keer gescoord, Vincenzo Schep negenmaal, aanvoerder Carlos Opoku staat op acht, Tristan Buis op zeven en Kevin van Kippersluis op vier. Bekende namen allemaal, het is een ervaren team.

Als Huizen zaterdag nu thuis wel wint van SJC is het kampioen en helpt winst van Ajax op de Roodemolen niet meer en moeten de Amsterdammers zich op de nacompetitie richten en de slotwedstrijd Ajax – Huizen is dan voor deze teams niet meer van belang. Dat weten we zaterdag pas omstreeks zeven uur in de namiddag, want alle acht competitiewedstrijden beginnen om vijf uur. De week erop overigens nog een uur later, zes uur.

De wedstrijd wordt geleid door Remco Schul en dat wordt de zesde maal dat hij Ter Leede fluit. Eerder was dat uit tegen Ajax in november 2019 (2-1), uit tegen GOES (3-0 op 22-2-2020), de 1-0 winst van Ter Leede op FC Lisse in de eerste thuiswedstrijd in augustus 2021 en daarna het 3-1 verlies uit tegen DOVO op 7 mei 2022. Het meest recent is in dit competitiejaar de thuiswedstrijd op 30 september tegen AFC ’34 (1-5). In onze bekerwedstrijd tegen Katwijk in 2017 was Schul overigens al de vierde official.

Zijn assistenten zijn Marc Oude Huikink en Chris Hoogland.

Ter Leede kan vrijuit spelen, het is alleen jammer dat het deze laatste thuiswedstrijd zonder onze spits Carlito Fermina zal zijn en ook Stijn van Biezen zal niet in het veld mogen komen.

Voor veel ploegen staat er zaterdag wat op het spel: eventueel periodekampioenschap (AFC ’34 uit tegen Hoogland en zelfs ook DHSC uit tegen Swift), p/d- gevaar of degradatie bij WV-HEDW – ARC, BOL- HBC, bij Huizen – SJC: kampioenschap en p/d-wedstrijd. Eigenlijk gaat het alleen bij Hollandia – Purmersteijn en Alphense Boys – JOS/Watergraafsmeer nergens meer om.

Voor Ter Leede geldt: lekker vrijuit spelen met afscheid op de Roodemolen voor verschillende spelers.  Voor Ajax kan het nog spannend worden.

Kom ernaar kijken!

Wij wensen u een sportieve middag toe!