This post was originally published on this site

VOORBESCHOUWING  TER LEEDE – HBC

Zaterdag 9 december 2023 14.00 uur

Scheidsrechter Luuk Hendrix (Hooge Mierde NB.)

TER LEEDE ONTVANGT IN RONDE VIJFTIEN DE KOPLOPER

Op vijf december 1284 “In Sente Niclaisavond “ beleende graaf Floris V het slot Berckenrode aan zijn Cnape Jan van Haarlem. Later kwam het kasteel in handen van de vermogende Gerrit van Berckenrode, in 1573 werd het deels verwoest, in 1747 brandde het af toen het ter gelegenheid van de benoeming van erfstadhouder Prins Willem IV te uitbundig was verlicht met kaarsen en vetpotjes en werd het herbouwd als de heerlijkheid Berkenrode. Veertig jaar was Berkenrode een zelfstandige gemeente, maar in 1857 werd het opgenomen in de gemeente Heemstede.

Naar deze plaatsen is de Rooms Katholieke Sport Vereniging Heemstede-Berkenrode (opgericht op 29 oktober 1902) genoemd. In de voorbereiding oefende Ter Leede uit tegen HBC en won met 2-1 door twee treffers van Joël van de Graaf, maar dat telt allang niet meer, want nu komt deze club als trotse koploper bij Ter Leede op bezoek en het zal voor Roodgeel een zware klus worden om in deze laatste thuiswedstrijd van dit kalenderjaar de punten in eigen huis te houden, want het team van zesdejaars trainer Jasper Ketting haalde uit in zeven wedstrijden nog meer punten dan thuis op hun sportpark de Toekomst. Vijfmaal wonnen de Heemstedenaren waaronder grote uitslagen als de 0-8 tegen DHSC op één oktober en de 0-4 in september tegen AFC ’34 en het speelde tweemaal met 1-1 gelijk, in de eerste ronde tegen Purmersteijn en veertien dagen geleden tegen Hollandia. Thuis won het viermaal, speelde het eenmaal gelijk en wisten alleen Jos/Watergraafsmeer (3-4) en WV-HEDW (1-2) HBC te verrassen.

De prestaties van HBC onder trainer Ketting zijn indrukwekkend. Bij zijn aantreden in 2018 was het team nog een derdeklasser, hij werd direct kampioen, daarna volgden drie jaren in de tweede klasse en vervolgens twee kampioenschappen op rij in 2C in 2022 en in 1A in het afgelopen competitiejaar met maar liefst elf punten voorsprong op de nummer twee AFC ’34 (61 om 50 punten). En nu heeft de ploeg het eerste periodekampioenschap in de vierde divisie al binnen en gaan ze fier aan kop en als ze zaterdag op de Roodemolen winnen worden ze vast “Herbstmeister” hoewel de amateurs van Ajax nog op de loer liggen.

Het doelsaldo is ook indrukwekkend: plus 24, 37 treffers voor en slechts 13 tegen. Topscorer van de vierde divisie is de centrumspits van HBC, Arno Dijkstra met al dertien goals, gevolgd door Lorenzo de la Rosa met vijf en drie spelers met vier treffers, Jesse van Loon , Zeno van Ooijen en Rory Roode.

Ter Leede heeft zijn laatste drie thuiswedstrijden tegen Jos/Watergraafsmeer (3-1), DHSC (2-0) en SJC (4-1) wel gewonnen, maar tegen deze sterke koploper zal Roodgeel veel beter voor de dag moeten komen dan vorige week uit tegen de amateurs van Ajax. Maar het kan en wat meer is, het is ook nodig, want mede door dit verlies is de afstand tot de gevarenzone geslonken tot slechts twee punten!

Ter Leede zal dus echt aan de bak moeten!

De wedstrijd wordt geleid door Luuk Hendrix uit het Brabantse Hooge Mierde (wat moeras betekent en dat we ook tegenkomen in de plaatsnaam Mierlo). Zijn assistenten zijn Alex van Luijk en Jannes Prins.

Kom naar de Roodemolen om uw ploeg aan te moedigen.

Let wel, al om twee uur!

Veel kijkplezier!