This post was originally published on this site

VOORBESCHOUWING TER LEEDE – JOS/WATERGRAAFSMEER

Zaterdag 14 oktober 2023 15.00 uur

Scheidsrechter: M.A.Spoon (Enter)

TER LEEDE ONTVANGT DE KOPLOPER OP DE ROODEMOLEN

En dat is bij mijn weten de tweede keer, want in 2006 speelde Ter Leede een oefenwedstrijd tegen de Amsterdamse club die eindigde in een 1-1 gelijkspel. Uit was er de eerste wedstrijd in de KNVB-beker in 2021 die eindigde in een 1-5 overwinning voor Roodgeel na een tumultueuze onderbreking bij de 1-2 stand. Zaterdag dus de derde ontmoeting voor deze twee clubs, waarvan gezegd moet worden dat het team van trainer Cor ten Bosch (sinds 2018!) er heel veel florissanter voorstaat. De ploeg is nog ongeslagen met vijf overwinningen en een 1-1 gelijkspel tegen Purmersteijn. De uitwedstrijden tegen ARC en de huidige nummer twee HBC werden achtereenvolgens met 0-1 en 3-4 gewonnen. De uitwedstrijd tegen het jubilerende 125-jarige Hollandia heeft het nog te goed en wordt op zondag 22 oktober ingehaald.

Thuis heeft JOS/Watergraafsmeer eerst met 2-0 gewonnen van WV HEDW, daarna met 4-1 van BOL en vorige week won het met 2-0 van AFC ’34. Topscorers zijn linksbuiten Richie Owusu-Ansah (vorig jaar overgekomen van RKVV DEM), rechtsback Derre Kwee en nieuwkomer  Martin Campbell (rechtsbuiten, van ODIN ‘59) met drie treffers, terwijl de eveneens van ODIN ’59 overgekomen centrumspits Ayrton Dol en aanvaller Luciando Andaloe tweemaal gescoord hebben. Twee andere nieuwkomers zijn nog linksbuiten Jurre Duyn (van de Zouaven) en linksback Ruben van Dam (ex- De Dijk)

JOS/Watergraafsmeer is een club met historie. De Jeugd Organisatie Sportclub heeft als oprichtingsdatum zeven februari 1920 en was in de zestiger jaren de onofficiële opleidingsclub voor Ajax. Hille van Keulen bracht JOS van de derde naar de eerste klasse waarna Rinus Michels het van 1960-1964 van hem overnam en met JOS kampioen werd.

Hierna fuseerde het in 1995 met Watergraafsmeer dat zelf ontstond door een zestal samenvoegingen onder andere met T.I.W en Amstel. Bekende spelers zijn Fred Grim, Genaro Snijders en Ruud Suurendonk. Ook oud-Ter Leedespeler Thierry van der Kooy heeft een verleden bij JOS Wgm. De ploeg speelt op Sportpark Drieburg. Het heeft overigens ook nog een zaterdagteam dat uitkomt in de vierde klasse.

Het zondagteam van JOS Wgm werkte zich in 2000 op van de derde naar de eerste klasse in 2010, na een jaar hoofdklasse moest het terug naar de eerste klasse, maar speelt vanaf 2015 in de hoofdklasse, kwam in 2020 via de nacompetitie in de derde divisie, eindigde in het afgelopen jaar op de vijftiende plek. In de nacompetitie kon het nog wel winnen van HBS, maar niet van Kampong en Baronie en degradeerde naar de vierde divisie. Als we nu naar de stand kijken zien we dat de Amsterdammers van zins zijn om zo snel mogelijk terug te keren.

Ter Leede staat er heel anders voor. Als degradant uit de derde divisie heeft het allesbehalve de luxe om nu promotieplannen te koesteren, maar moet het proberen om weg te komen uit de onderste regionen. Na de veelbelovende overwinningen op ARC en Alphense Boys volgden alweer twee nederlagen met nota bene acht tegentreffers. Zelf scoort Ter Leede wel goed, maar het is te hopen dat het weer een keer achterin van geen wijken weet.

De wedstrijd wordt geleid door Maarten Spoon uit Enter. Hij floot ook onze thuiswedstrijd op 4 maart 2023 tegen SteDoCo (0-4). Een van zijn assistenten is Andé van Vliet. De andere is nog niet bekend.

Wat het wordt zaterdag, we gaan het zien.

Wij wensen u een sportieve wedstrijd toe.