VOORBESCHOUWING VV TER LEEDE – SV URK

Zaterdag 8 oktober 2022 15.00 uur

Scheidsrechter: Jaafar Aafouallah (Eindhoven)

EERSTE COMPETITIEWEDSTRIJD TEGEN SPORT VERENIGING URK

In 2004/2005 oefenden de ploegen tegen elkaar. Uit verloor Ter Leede met 2-0, thuis won het met 3-2. Nu komen ze elkaar in de Derde divisie tegen nadat Urk vorig competitiejaar concurrenten SC Genemuiden, Eemdijk enRKAV Volendam de baas bleef. En dat doet het, vermeldt de club trots, met spelers uit de eigen jeugdopleiding, de keeper uitgezonderd.

Urk stond na een uitstekend begin op de dertiende plaats met tien uit acht. Het begon met drie overwinningen op Sparta Nijkerk (5-1), Sportlust ’46 (1-2) en VVOG (3-1), toen volgde een gelijkspel tegen ACV uit (1-1), maar daarna kon ASWH trots vermelden dat het de koploper met 3-0 had verslagen. En hierna volgden nog drie nederlagen tegen Harkemase Boys thuis (0-3), Volendam uit (4-1) en dan weer vorige week thuis tegen Staphorst (1-3).

Dat was een domper voor derdejaars trainer Gert Jan Karsten (hiervoor drie jaar hoofdtrainer van HHC Hardenberg waar hij eerder ook assistent-trainer was).

De verliezen werden wel afgewisseld met de 1-2 winst op zondagderdedivisionist Gemert in de tweede kwalificatieronde van de KNVB-beker en op dinsdag 18 oktober ontvangen de Urkers weer Staphorst op hun sportpark De Vormt en kunnen ze revanche nemen voor het competitieverlies vorige week. Woensdagavond verloor Urk overigens thuis met 2-3 van DOVO en zakte daardoor een plaatsje en Ter Leede presteerde met de 1-2 winst op HSV Hoek uitstekend en daardoor staat het nu met evenveel punten vlak achter Urk op de vijftiende plek.

De sportvereniging op het voormalige eiland Urk is een roemruchte club die in 1940 ontstond uit het samengaan van de voetbalverenigingen U.S.V. en S.G.O en nu na Almere City FC het hoogst spelend voetbalteam van de provincie Flevoland is.

In 1996 promoveerde Urk als kampioen van de eerste klasse naar de nieuwe hoofdklasse en verbleef daar tien jaar achtereen met als hoogtepunt het kampioenschap in hoofdklasse C met maar liefst 65 punten uit 26 wedstrijden en 85 doelpunten, nog steeds een hoofdklasserecord om daarna de strijd om de algehele zaterdagtitel te verliezen van Katwijk. In 2007 volgde een degradatie en in 2011 weer een kampioenschap om na een zevental hoofdklassejaren het afgelopen jaar door het kampioenschap in de hoofdklasse B te promoveren naar de derde divisie.

Thuis speelt Urk in het blauwwitte tenue, uit in een roodwit shirt en zwarte broek.

De wedstrijd wordt aanstaande zaterdag geleid door Jaafar Aafouallah uit Eindhoven. Hij leidde Ter Leede eerder op 8 september 2018 in de met 0-3 onfortuinlijk verloren wedstrijd tegen Spijkenisse met Toon Zwetsloot in een ongewild ongelukkige – en niet helemaal terechte – hoofdrol. Zijn assistenten zijn Lars Faber en Luuk van der Brugge.

Weet Ter Leede zaterdag zijn tweede achtereenvolgende thuiswedstrijd te winnen of steekt Urk daar een stokje voor?

We gaan het zien.

En dan nog dit: een prachtige voorwedstrijd om twaalf uur is die tussen, jawel, koploper Ter Leede O23-1 en de nummer acht Urk O23-1. Komt dat zien!