This post was originally published on this site

VOORBESCHOUWING TER LEEDE – WV-HEDW

Zaterdag 6 april 2024 15.00 uur

Scheidsrechter Luuk Hendrix (Hooge Mierde NB.)

TER LEEDE ONTVANGT WILHELMINA VOORUIT HORTUS EENDRACHT DOET WINNENOp het moment dat ik dit schrijf zijn het de nummers negen en vijftien van de vierde divisie A, maar met het paasweekend voor de boeg kan de situatie anders zijn, want er worden op donderdag, zaterdag en maandag vijf wedstrijden ingehaald, waaronder onze uitwedstrijd tegen BOL, de derde poging na twee eerdere afgelastingen. Zelf komt WV-HEDW niet in actie, maar hun directe concurrenten DHSC ( op donderdag en maandag uit tegen Hollandia en Hoogland) en BOL (tweemaal thuis tegen ARC en Ter Leede) wel, waarbij de ontmoeting BOL-ARC op maandag voor alle ploegen heel belangrijk is.

Toen de ploeg van trainer Tijs Schipper (hij vertrekt al na één jaar naar eersteklasser Zuid Oost Beemster/ZOB) het op 28 oktober op Sportpark Middenmeer opnam tegen Ter Leede stond het met zeven uit acht op de dertiende plek en Ter Leede met twee punten meer op de tiende. Maar in een van de thuiskant uitstekend gespeelde wedstrijd zag de Ter Leede aanhang vanaf de nieuwe nog in te wijden tribune tot zijn teleurstelling hoe de thuisploeg Roodgeel versloeg met 4-2 en dat luidde een veel betere periode in met nog wel een nederlaag tegen Hollandia uit (4-2), maar daarna twee overwinningen tegen BOL thuis met 3-0 en nog knapper tegen toen nog koploper HBC uit met 1-2. Dat gaf de Amsterdamse burger moed, van zeven naar zestien punten, het evenaarde Ter Leede.

Maar daarna ging het met vier nederlagen tegen Purmersteijn, ARC (met 6-0), AFC ’34 en JOS/Watergraafsmeer weer bergafwaarts, slechts tien punten in de tweede periode, net als in de eerste en het werd er na de winterstop niet beter op, het verlies op 23 maart uit tegen het stugge Hoogland was alweer het zesde achtereenvolgende verlies. Een mooie opsteker was wel de 6-0 winst thuis tegen SJC, maar al met al vindt WV HEDW zich nu toch terug op een directe degradatieplek, de vijftiende.

Van de zeven ploegen onderin heeft Wilhelmina Vooruit wel ruimschoots het meest gescoord, veertig maal. Topscorers zijn aanvallers Joost Heij en Tim Correia met acht treffers, tegen Ter Leede scoorde Heij de 1-0 en Correia de 4-2 en dat was de verlossende, want tien minuten daarvoor had Dirk Hoekstra uit een assist van Marc de Kruijs nog de aansluitingstreffer 3-2 gemaakt. Marc had zelf met een strak schot voor de 2-1 gezorgd nadat nummer elf Mick van Moerkerk de 2-0 maakte en diezelfde speler liet in de 65e minuut met een mooie actie Dirk Hoekstra zijn hielen zien en maakte de 3-1. Twee treffers van hem tegen Ter Leede, hierna maakte hij er nog maar een bij. Met vier treffers volgen Romello Austin en Ashraf Azouz het topscorersduo en Max Dekker en centrale verdediger Timo van Roemburg hebben er drie gemaakt.

WV-HEDW is een grote vereniging met een rijke historie. Het is met 2000 leden, 46 seniorenteams (veertig mannen-, zes vrouwenteams) en 56 jeugdteams zelfs een van de grootste amateurverenigingen. De oudste oprichtingsdatum is 25 mei 1908 als Louis Aussen en Martijn Sajet met vijf anderen Wilhelmina Vooruit starten.

In 1956 volgt de fusie met HEDW, dat zelf een samensmelting is van Hortus (1912-1931) en E.D.W., Eendracht Maakt Macht (1913-1931), later veranderd in Eendracht Doet Overwinnen.

In 1945 hebben weinig leden van deze oorspronkelijk Joodse verenigingen de oorlog overleefd, reden waarom later een Monument wordt opgericht met de namen van de 236 omgekomenen (162 van HEDW, 67 van Wilhelmina Vooruit, naast nog zeven naamlozen), dat van het vorige sportpark Voorland naar de Middenmeer is verplaatst.

Toen de vereniging weer groeide werd de aandacht langzaamaan verlegd naar de zaterdag en klom zij in vijftien jaar van de AVB naar de eerste klasse van de KNVB. Na enkele degradaties werden in 2011 en 2012 kampioenschappen behaald in de derde klasse C en tweede klasse A ( sinds 2007/2008 is er ook weer een zondagteam dat momenteel in de derde klasse speelt). In 2018 vond er nog een spannende beslissingswedstrijd plaats tegen BOL en in 2022 promoveerde de club naar de vierde divisie, waarin het vorig jaar op de zevende plek eindigde.

Nu moet de ploeg proberen in de resterende wedstrijden om ten minste van de degradatieplek af te komen en te zorgen dat toekomstige trainer Kelly Giessen (nu De Dijk/ASV) een vierdedivisionist gaat trainen. Dat wordt nog een behoorlijke klus. Tegen Ter Leede hebben ze weer een nieuwe kans om dat te realiseren, ze hebben op het eigen sportpark immers laten zien hoe het moet!

Ter Leede is dus gewaarschuwd en het zal bovendien de laatste wedstrijden willen gebruiken om ver weg te blijven van de gevarenzone. Een rol in de derde periode, wel de kans daarop is klein, dan moeten eigenlijk bijna alle komende wedstrijden gewonnen worden en dat lijkt me te veel gevraagd.

Maar wie weet, laten we eerst maar eens de inhaalwedstrijd tegen BOL proberen te winnen en dan thuis revanche nemen voor de uitnederlaag tegen WV-HEDW.

De scheidsrechter is Luuk Hendrix uit het Noord-Brabantse Hooge Mierde. Hij leidde op negen december ook de wedstrijd van Ter Leede tegen HBC (2-0). Zijn assistenten zijn K.M.L. Rombouts en P.W.F. Heutz.

Kom naar de Roodemolen en moedig uw club aan.

Wij wensen u een sportieve middag toe.